top of page

Blogs for elevation and inner joy

3 yogische reden om je haar te laten groeien!


Nu het vrijwel bijna echt zomer is, komen de vakantie vibes aanwaaien. En daarmee vloog afgelopen week ook een strooien zomerhoed ons huis in. Onze dochter Jasmijn vond het geweldig. Bovendien was er een foutje gemaakt in de bestelling en waren er twee bezorgd. 1 voor haar en 1 voor mij! En ja, dan zit die tulband toch even in de weg. Haha, het stond wel hilarisch zo’n grote hoed midden op mijn tulband, maar echt lekker zit het niet echt. En door de hoogte gaf het naast gekkigheid ook niet het beoogde resultaat, namelijk schaduw op mijn gezicht.

Dus toen ging die avond mijn tulband af en stond ik daar samen met Jasmijn voor de spiegel te stoeien met mijn haar. Jasmijn vond het geweldig. Mama die altijd een tulband op heeft en die ze bijna nooit met los haar ziet was voor haar een grappige en welkome verassing.

Het haar van mij is lang. Heel lang. Het schijnt dat iedereen een eigen lengte heeft en bij mij is dat nog steeds niet bereikt, al hoop ik stiekem van wel. Sinds dat ik met de level1 Kundalini Yoga TeacherTraining ben gestart, heb ik bij mijn weten mijn haar niet meer geknipt. Toen ik iets meer dan een jaar later ook zwanger werd voelde ik de beschermende en krachtgevende functie van haar op je lichaam en besloot ik mijzelf ook niet meer te scheren.

Mijn leraar tijdens de level 1 opleiding maakte duidelijk een statement dat het lichaam een geschenk is dat je dit leven krijgt en geëerd dient te worden als de tempel waar je ziel en geest in huist. Hij vond enige verandering aan het lijf onnodig. Zoals het gebruik van make-up, deodorant, knippen en scheren van het haar etc. Zolang je goed voor je lijf zorgt: juiste voeding en genoeg beweging, zorgt het lijf voor haar eigen frisheid.

Ik geloof dat iedereen zijn eigen pad hierin heeft. Voor mij begon het besef tijdens de zwangerschap. Ik werd subtieler en kreeg behoefte aan kracht.

Volgens de yogi’s zijn je haren de antenna van je lichaam. Ze ‘zuigen’ als het ware kosmische energie op en houden zo je elektromagnetische veld in balans. Dit veld is voor bescherming en kennis van wat er om je heen gebeurt. Bovendien ondersteunt ongeknipt haar het rijzen van de Kundalini energie. Dit laatste is ontwikkeling van pure bewustzijn via al je chackra’s.

Het duurt 3 jaar voordat je geknipte haar weer in de staat is van een volgroeide antenna.

We hebben Jasmijns haar nooit laten knippen. En hoewel de meesten denken dat je dan dode punten krijgt is dat bij ons alle drie niet het geval. Haar haar is dus niet netjes in een lijntje afgeknipt aan de onderkant en is daardoor puntig. En het grappige is dat sinds ze 3 jaar is, zij en wij veel complimenten krijgen over haar haar. En we doen er niets aan. Op de een of andere manier straalt haar haar.

"God gave us long hair for a purpose, and He gave it to every human because God wants us to crown ourselves, to have all 26 parts of our skull in a situation so the solar polarity of our skull and brain is entitled to our infinite energy. He created us for that." -Yogi Bhajan 1/15/97

Voor mij, is het lange haar wel ook vaak een uitdaging wanneer het gewassen moet worden en moet drogen. Maar dit weegt niet op tegen het gedraaide haar omhoog gestoken in een tulband. Het zit heerlijk en ben ik zo dankbaar dat ik het bij me draag. Omhoog gestoken voel ik mijn energie gecentreerd en mijn bewustzijn gestimuleerd.

Het lange haar hoog opgestoken, in combinatie met een tulband, geeft mij de kracht om te willen gaan voor een leven vanuit mijn hogere zelf. Tegenwoordig ‘wil’ ik graag elke avond op mijn schaapje zitten en mediteren. In het geval dat ik mijn haar los heb en geen tulband op heb, moet ik mijzelf haast tot mediteren dwingen.

Jot Prakash-Mirjam (ik) na het hoeden experiment.

Het grappige is dat ik afgelopen maand 5 mensen heb geholpen met het wikkelen van de tulband op hun hoofd. Voor de 1 is het wennen aan de druk, voor de ander is het direct goed. Uiteindelijk waren ze alle 5 enthousiast.

Hoe is het met jouw haargroei? Ik ken bijvoorbeeld vrouwen waar het haar niet verder groeit dan de schouders. En persoonlijk vind ik het prachtig eruit zien. Ieders volgroeide haar heeft een eigen schoonheid.

Volgens Yogi Bhajan kost het groeien van haar veel energie en het op nieuw laten groeien van haar vraagt onnodig energie van het lichaam dat het eigenlijk aan andere processen zou moeten besteden.

Heb jij wel eens je haar geknipt en je dan vermoeid gevoeld nadien, of verward, of off-track?

Is het niet zo dat er veel mensen zijn die een soort verdriet ervaren bij het verlaten van de kapper? En vaak komen ze dan thuis met: ‘de kapper begreep me echt niet!’ Of: ‘Ze heeft het veel korter gemaakt dan het moest!’. Naar mijn idee is dat de rouw om het verlies van je eigen opgebouwde energie, die je projecteert op de kapper.

Hier twee vragen voor jou? Ik hoor graag van je in de comments!

-Hoe ervaar jij een bezoek aan de kapper? Vrolijk, teleurgesteld, vol energie, met weerstand, gezellig, etc?

-Wat betekent ‘haar’ voor jou? Heb je een speciale jeugdherinnering, emoties die hierbij horen?

Ik weet dat ‘haar’ een gevoelig onderwerp kan zijn. Zeker omdat een chemokuur zo drastisch het haar ontneemt. Of voor mensen die veel haar willen hebben maar het gewoonweg niet van moedernatuur krijgen.

Mijn vriendinnen Amrit Dev Kaur en Kamal Prem Kaur hebben mij het voorbeeld gegeven hoe je van je haar mag en kan genieten. Puur omdat het je ondersteunt, het je gratie is (hoe lang het ook is) en een reflectie geeft van je eigen energie die je in je draagt.

Dank jullie wel lieve vrouwen!

Mijn missie is om open en enthousiaste mensen te helpen met hun zelfontplooiing naar een licht, vrolijk en vitaal leven.

Blijf bij je dromen en inspiratie! Jouw unieke genius helpt onze wereld verder.

Voor meer informatie over het thema haar:

https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/daily-routine/yogic-hair-care

https://www.3ho.org/articles/all-about-hair-yogi-style

https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/daily-routine/yogic-hair-care/hair

Het verhaal van Samson en Delilah; een schets van de kracht van het haar.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Follow Me
Categorieen
  • Grey Facebook Icon
bottom of page