top of page

Blogs for elevation and inner joy

Bewustzijn door festival en Sat Kriya

Ik ben sinds gisteravond terug van het YogaFestival Terschelling. Het was de 10de editie, en voor mij de 1ste keer. Ik heb ge-yinyogaad, ge-yogagitaad, ge-doinyogaad, ge-kinderyogaad, ge-himalayakriyayogaad, stembevrijd, mantras gezongen en uiteraard sadhana gedaan. In 1,5 dag hebben we een dip genomen in de Terschellingse natuur en in het grote aanbod aan enorm veel verschillende yogastijlen.

Het is altijd bijzonder om andere perspectieven op yoga te kunnen ervaren en een completer beeld te krijgen van ons lijf, de yogapractice en wegen naar een groter bewustzijn. Van elke yogaworkshop die ik heb bijgewoond heb ik iets bijzonders meegekregen. Bijvoorbeeld, hoe belangrijk het is om alles in eenzelfde snelheid te doen. Zoals de zon en de maan in eenzelfde snelheid roteren en een lange levensduur hebben. Volgens Vijay zorgt continuïteit in snelheid voor een langer en gezonder leven.

Een beetje vermoeid en vol van alle indrukken zat ik vanochtend enigszins bedenkelijk weer op mijn eigen yogamatje. Want ja, die Kundalini Yoga waar ik zo van houd, hoe relateert die tot al die andere yogavormen?

Het antwoord is naar mijn idee niet van belang. Het is de eigen innerlijke ervaring die er toe doet. Het contact met mijn ziel en mijn spirit zorgt voor een gelukkig leven. En dat is nu juist wat Kundalini Yoga doet en wat ik zo bijzonder vind aan deze yogavorm.

Ondanks de bijzondere ervaringen dit weekend, was ik door de vele indrukken, klassen en visies van slag geraakt. Even weg bij mijzelf. Na het chanten van de Japji vanochtend kwam er al meer rust. En toen ik aan het einde van de yogaset de Sat Kriya deed besefte ik weer waar het allemaal omgaat. Ik realiseerde me weer wie ik ben en waar ik voor ga.

Sat Kriya is een uiterst bijzondere yogaoefening en zorgt voor direct ‘alignment’ van je jezelf met je spirit en je chakras. Alignment is precies wat het doet. Een woord dat in het Nederlands (alweer) niet echt te vertalen is. ‘Het in juiste orde plaatsen langs een lijn’, zoiets zeg maar.

En wanneer we even kwijt zijn; wat we willen, wie we zijn, waar onze kracht ligt, waar we naar toe gaan, waar we vandaan komen dan is deze oefening PERFECT! Ik kan niet anders zeggen.

In 3 minuten heb je al een prettige ervaring, maar langer wordt het alleen maar beter. Ik heb deze oefening 90 dagen 11 minuten gedaan. Dit was in een periode waarin ik mijn course niet meer kon voelen en/of bepalen. Ik voelde ergens vaag in me dat het een goede oefening zou zijn. En omdat ik verder niets anders als optie zag ben ik deze oefening gaan doen, met krachtig resultaat. Want ik kwam weer in mijn fysieke kracht, ik kreeg weer visie, ik kon weer beslissingen nemen, ik kon kiezen voor een opleiding die heling bracht, ik voelde me weer meester over mijn leven en vitaliteit.

Yogi Bhajan geeft aan dat als je een dag heel weinig tijd hebt voor yoga, je deze oefening kan doen voor toch een groots resultaat. Daarnaast geeft hij aan dat als je begint met deze oefening dat je minimaal dezelfde tijd moet rusten nadien voordat je weer verder gaat.

De oefening vraagt wat alertheid en als je deze wilt doen lees dan de instructies goed door. Zie https://www.3ho.org/articles/everything-kriya-sat-kriya

Ondanks de weinige kundalini yoga ervaringen op het Yoga Festival Terschelling heeft het me een grootse dankbaarheid gebracht voor de Kundalini Yoga traditie en ben ik blij dat ik deze vorm elke dag mag en kan beoefenen. Ik ben dankbaar voor Yogi Bhajan die deze vorm naar het westen heeft gebracht en vol liefde en devotie de teachings heeft doorgegeven, waardoor ik nu zoveel innerlijke warmte, plezier en spirit kan ervaren in mijn leven.

Heb jij ook ervaring met de Sat Kriya? Ik hoor graag je verhaal ter inspiratie voor mij en anderen! Of zou je de oefening graag willen doen, maar voel je je nog wat onzeker? Deel het met ons.

Mijn missie is om leergierige en enthousiaste mensen te te helpen naar een licht, vrolijk en vitaal leven. Ik geloof dat in ieder mens een genius aanwezig is die zijn/haar leven en de wereld mooier maakt.

Blijf bij je dromen en inspiratie! Jouw unieke genius helpt onze wereld verder.

.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Follow Me
Categorieen
  • Grey Facebook Icon
bottom of page